top of page

Om psykisk vold

Image by Sweet Ice Cream Photography

Læs interview med mig på Powerkvinderne.dk

Image by Jude Beck

Læs bloggen og bliv klogere på dit parforhold

Image by Fuu J

Læs på bloggen og få gode råd til at komme videre

Hvad er psykisk vold?

Ifølge en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, er psykisk vold den mest udbredte form for partnervold. Kvinder udsættes for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner 3 gange så meget som mænd.

 

Den 1. april 2019 trådte en ny bestemmelse i Straffeloven i kraft, som gør det muligt at straffe udøvere af psykisk vold med bøder og fængselsstraf i op til 3 år. Det betyder at psykisk vold ligestilles med fysisk vold.

Psykisk vold betegnes som handlinger der er  udføres systematisk og gentagende. Handlinger som nedgør, krænker, manipulerer og ydmyger. 

Psykisk vold er en skæv magtfordeling hvor den ene part har magten og kontrollen over den anden part.

 

Det er nødvendigt, at du erkender, at dit forhold er destruktivt for dig. Dernæst er det en god ide at tale med nogen om det, der foregår. Det at leve i et psykisk voldeligt forhold kan være fyldt med skam, men du er ikke alene om at opleve den form for vold, og det er vigtigt, at du får sagt det højt til nogen, som du stoler på. Det kan være en af de organisationer, som giver anonym rådgivning, det kan være en veninde, kollega eller familie eller en psykolog med erfaring inden for psykisk vold. Det vigtigste er at det er nogen du kan stole på og som vil tage hånd om dig.

Nedenfor er eksempler på psykisk vold. Der er mange flere variationer og psykisk vold kan forekomme i forskellige grader af alvor.

 

Men uanset, en ting sikkert - psykisk vold er skadeligt.

 

✔️   Nedgørelse af dig
       Kritisk og ydmygende adfærd overfor dig. Både når I er alene og når I er sammen med andre.

 

✔️   Ydmyger dig foran andre
       Måske udstiller han dig og ydmyger dig foran andre, men formår at gøre det under dække af         humor og måske er han god til at gøre det diskret og uden at nogen bider mærke i det.                     
Bortset fra dig. Denne hårfine linje, kan medføre at du begynder at tvivle på dig selv, at

       du bliver usikker på om det er dig der er noget galt med, måske overfortolker du hans måde           at nedgøre og  kritisere dig på.

 

✔️   Isolation
       Er du udsat for psykisk vold er der stor risiko for at din partner vil forsøge at isolere dig fra             dine omgivelser. Dette vil give ham mere magt.

 

✔️   Uforudsigelighed
       Der kan være perioder hvor din partner er meget på, for derefter at trække sig tilbage og                 være kold og afvisende. Denne adfærd skaber usikkerhed og tvivl i forhold til eget ansvar og           værdi. Måske begynder du at planlægge omkring din kærestes planer fordi du aldrig ved                 hvornår han har har lyst til at se dig.

 

✔️   Kontrol
       Du mister mere og mere selvbestemmelse. Din frihed indskrænkes. Det sker gradvist og                 måske lægger du slet ikke mærke til det. Du bestemmer ikke selv over hvad du skal have på             af tøj, hvad du bruger dine penge til, hvem du er sammen med osv.

 

✔️   Manipulation
        Virkeligheden fordrejes. Du bliver mødt med løgne og din kæreste forsøger at gøre dig                    usikker på din egen dømmekraft og hukommelse. Gør dig usikker på om det alligevel er dit            ansvar og ikke hans. Får dermed drejet tingene hen imod dig.

 

✔️   Sygelig jalousi
       Anklager dig for at have kontakt med andre mænd og tillægger dig intentioner du ikke har.             Tjekker din tlf og mails.

✔️   Trusler
       Om at skade dig og børn eller begå selvmord. Eller du bare kan vente dig osv.

 

Få hjælp til at genopbygge troen på dig selv.

For de fleste er det at komme ud af et destruktiv parforhold en proces som tager tid. Tid til at hele, sørge og genskabe troen på sig selv. Det er vigtigt at få genopbygget troen på sig selv og tilliden til sit indre kompas. Søg professionel hjælp. 

 

Jeg er en erfaren psykolog. 

Jeg brænder for og har erfaring indenfor psykisk vold og destruktive relationer.  

 

Du kan booke tid på mit onlinesystem nedenfor eller ringe til mig på tlf. 30 21 95 21.

Jeg har min praksis i Charlottenlund i Nordsjælland.

Der er bus og tog lige udenfor min dør, men hvis du ikke bord i nærheden, kan du altid booke en samtale med mig over telefon eller online

Læs et interview med mig på Powerkvinderne.dk

"Kærlighed skal ikke gøre ondt"

Artikel med mig på Powerkvinderne.dk

"Test om dit parforhold er destruktivt"

Læs mine blogs om psykisk vold her:

"Er dit parforhold destruktivt?"

"5 gode råd til at komme ud af et destruktivt parforhold"

bottom of page