top of page
Søg
  • psykblegvad

Udsættes du for gaslighting?

Opdateret: 9. okt. 2022Gaslighting er et udtryk der beskriver en "raffineret" metode til at manipulere med dig. Formålet med metoden er at skabe tvivl i forhold til din egen dømmekraft, din mavefornemmelse, intuition og ikke mindst din virkelighedsfornemmelse.

Gaslighting foregår subtilt og næsten uden du lægger mærke til det.


Ordet gaslighting stammer fra Hitchcock filmen "Gaslight" fra 1944 med Grace Kelly. I filmen manipuleres kvinden til at tro hun er ved at blive sindssyg.

Gaslighting forekommer i forskellige former for relationer, det kan både være på arbejdet, i parforholdet og mellem forældre og barn og mere overordnet kan det også forekommer i en kult.


I denne blog tager jeg udgangspunkt i det destruktive parforhold. Så vidt vides findes der endnu ikke et dansk ord for netop denne form for psykiske vold.

Vidste du at jeg har lavet et onlinekursus til dig der vil leve uden psykisk vold og stå stærkere i dig selv? Det hedder "Bliv fri af psykisk vold". Kurset giver dig viden om hvad psykisk vold og gaslighting er. Hvad det gør ved dig og hvordan du slipper fri. Uanset om du vil gå eller blive. Eller hvis du er gået kan onlinekurset også bruges til at forstå hvad du har været udsat for og hvordan du styrker dig selv. Klik her hvis du vil vide mere.


Hvad er formålet med gaslighting?:

Gaslighting forekommer blandt andet i destruktive parforhold.

Din partner vil forsøge at manipulere dig, så du begynder at tvivle på din intuition, din mavefornemmelse og dømmekraft.

På sigt kan dette betyde at "gaslighterens" virkelighed også bliver din.

Alle kan udsættes for gaslighting, det sker næsten så langsomt at du ikke opdager det. Dette er en helt bevidst strategi.

Formålet med gaslighting er ene og alene at opnå magt.


"Gaslighteren" har flere forskellige metoder til at gøre dette. Nogle af de metoder vil jeg gennemgå nedenfor.


Løgn og benægtelse:

"Gaslighteren" lyver og benægter uden at trække en mine.

Formålet med dette er netop, at når de fortæller dig en stor løgn, så bliver du fremover i tvivl om hvad du kan tro på og ikke tro på.

Det er netop det de gerne vil opnå. At skabe forvirring og usikkerhed.

De kan også benægte, at de nogensinde har sagt noget, selvom du ved, at du har hørt det de sagde.

De benægter også dette blankt og uden at trække en mine.

Du kommer til at tvivle på om du nu også hørte rigtigt.


En "gaslighter" kan også kan bedrage dig ved at fortælle sandheden, men udelade helt elementære og vigtige pointer til historien. Eller beskrive hændelser detaljeret og overbevisende, men med fordrejede detaljer som er svære at at modbevise.


På den måde begynder du at tvivle på din egen virkelighed og risikoen er, at du begynder at acceptere deres virkelighed mere og mere.

Du giver op og giver efter, for uanset hvordan du vender og drejer den, får de ret. Det er nemlig også et mål, at slide dig op stille og roligt.


"Gaslighteren" går efter din sårbarhed:

Dine børn og din personlighed er en vigtig del af dig, det ved "gaslighteren" og det er netop derfor at de går efter dem. De forsøger at ramme dig hvor du er allermest sårbar.

Derfor er det ofte der de angriber først.

Det gør de blandt andet ved at forsøge at skabe distance mellem dig og dine børn.

De forsøger at lægge kiler imellem jer.

Nedgøre dine børn.

Giver udtryk for jalousi når du er sammen med dine børn.


At være nedgørende overfor dig og din personlighed er et andet angreb.

"Gaslighteren"vil holde dig nede og overtage magten ved at kritisere dig, nedgøre dig og ydmyge dig. De vil fortæller dig at du ikke har værdi. At du ville være et dejligt menneske hvis bare du ikke lige havde alle de negative sider. Du vil føle dig anspændt og utilpas når I skal være sammen, eller når han kommer hjem fra arbejde.

Det gøres diskret og langsomt over tid. Du vil nærmest ikke lægge mærke til at det sker. Nogle gange kan de pludselig give udtryk for positiv tilkendegivelse. Denne strategi er helt beregnende og kun for at skabe forvirring. Få dig til at tvivle på dig selv. Måske er han alligevel ikke så slem? De bruger forvirring til at styrke deres magt. Jo mere du tvivler på dig selv, jo mere usikker vil du blive på om du kan klare dig selv.


Isolation:

Isolering af dig er en anden måde at manipulere med dig. Det gør de både ved at lyve om hvad andre siger om dig og ikke mindst lyve til andre om dig.

"Gaslighteren" forsøger, at skabe et billede af dig som værende utroværdig og ustabil. Dette er deres ultimative teknik, vil du forsøge at række ud, vil andre ikke tro på dig.

Isolation vil give dem mere kontrol over dig.

Kan du genkende ovenstående. Bliver du udsat for gaslighting? Er du muligvis udsat for psykisk vold. Psykisk vold er ulovligt og kan give op til 2 års fængsel. Psykisk vold har mange svære psykologiske følger. Depression, angst, lavt selvværd og PTSD. Sociale følger kan være ensomhed, svært ved at bevare et arbejde og hyppige flytninger. Vil du vide mere om gaslighting så klik her og lyt til min podcast "Gaslighting - en introduktion".


Ønsker du at vide mere om psykisk vold læs blog om det destruktive parforhold her


Har du brug for hjælp er du velkommen til at kontakte mig på min hjemmeside www.annecathrineblegvad.com eller tlf. 30219521. Du kan også booke tid online her.


Jeg tilbyder terapi online, så du kan få hjælp af mig uanset hvor i landet du bor læs mere her. Det er nemt og trygt. Jeg skal nok stå for teknikken. Du skal bare have en pc, ipad eller telefon med kamera og en god internetforbindelse.
6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page